Zaburzenia odżywiania się (eating disorders, ED) należą do schorzeń o wieloczynnikowej etiologii. Najwyższym czynnikiem wystąpienia ED jest płeć. Większość badań dowodzi, że jadłowstręt psychiczny (anorexia nervosa, AN) i żarłoczność psychiczna (bulimia nervosa, BN) występują 10 razy częściej u kobiet niż u mężczyzn. Wśród nastolatek zaburzenia łaknienia plasują się na 3 miejscu pod względem rozpowszechnienia zaraz po cukrzycy i dychawicy oskrzelowej. Są to zaburzenia występujące w każdym wieku i we wszystkich warstwach społeczno-kulturowych. Rozpowszechnienie zaburzeń łaknienia jest znaczące. Zachorowania odnotowano na wszystkich kontynentach.
W zrozumieniu istoty zaburzeń odżywiania się znaczenie ma wspólne rozpatrywanie czynników biologicznych, społecznych i psychicznych jednostki. Dziedziczenie i oddziaływanie środowiska zawsze idą w parze. Z kodem genetycznym DNA i RNA, wzrastaniem, różnicowaniem się i specjalizacją komórek wiążą się rozmaite niebezpieczeństwa. Zmiany zachowania ani sama choroba nie są kodowane genetycznie, nie jesteśmy również z obecnym stanem wiedzy określić konkretnego genu czy kilku genów odpowiedzialnych za wystąpienie anoreksji lub bulimii. Wiemy jednak, że geny przekazują podatność, która może nasilać się lub osłabiać w zależności od innych czynników takich jak rodzina, wczesne etapy rozwoju, doświadczenia społeczne, wymagania otoczenia, stan fizyczny oraz płeć.
Danuta Wieczorkiewicz – psycholog, seksuolog
Agnieszka Stachowicz